Kök - Tips och råd

Genom att sköta om ditt kök kan du få det att hålla och se fint ut längre. Vi har tipsen och råden som hjälper dig på vägen.

Kalkfläckar
För att ta bort kalkfläckar på diskbänk och runt kranen, används lämpligen citek, citronsyra eller hushållsättika, alternativt ett annat kalkborttagningsmedel som är milt och inte har ett ph-värde över 10,5. Undvik att använda material som kan skada ytan så som stålull. Ett tips är att istället använda diskborste/tandborste.

Rengöra spisen
Det är viktigt att rengöra spisen och ugnen regelbundet. Att använda ett starkt avfettande diskmedel, torka med disktrasa eller mjuk svamp är vanligtvis mest effektivt. I ugnen använd företrädesvis avsedd ugnsrengöring eller såpa. Vid användning av såpa, värm ugnen till 100 grader, låt svalna och torka sedan ur. Eventuell upprepning kan behövas. Kom även ihåg att städa bakom spisen som är utdragbar för att komma åt. När du ska dra ut spisen, öppna först ugnsluckan, undvik att dra i luckan eller luckans handtag som kan gå sönder. Tänk också på att inte ställa kalla kastruller/grytor på varm spisplatta. Risk finns att spisplattan spricker.

Att rengöra spis med keramikhäll
För rengöring av en keramikhäll kan ett bra verktyg vara en klickskrapa eller ett speciellt rengöringsmedel för spisar med keramikhäll. Det finns att köpa i en vanlig fackhandel. 

Att rengöra köksfläkten
Filtret i fläkten rengörs med fördel i diskmaskin eller läggs i blöt några timmar med ett starkt fettavlösande medel. Detta bör upprepas minst en gång per månad.

Rengöra diskmaskinen
Diskmaskinen bör med jämna mellanrum kalkas av med hjälp av exempelvis citek, citronsyra eller annat kalkborttagningsmedel. Passa på att även rengöra silkorgen och kontrollera att det inte har fastnat matrester under propellerarmen. Se alltid till att diskmaskinssalt och spolglans finns påfyllt i diskmaskinen.

Rinner det vatten från kylskåpet?
Ibland kan det bildas vatten längst ner på botten i kylskåpet. Detta beror oftast på att det är stopp i avrinningshålet som sitter mitt i dropprännan. För att rengöra kan en tops eller tandpetare användas med försiktighet. För att undvika att det bli stopp ska man med jämna mellanrum ha för vana att rengöra avrinningshålet.

Frosta av
Frosta av kyl/sval/frys med jämna mellanrum, använd inga vassa föremål. Tänk på att inte ställa varma kastruller/grytor på glashyllan i kylskåpet, då risk finns att glashyllan spricker.

Dålig avrinning eller stopp i köksavloppet
Vid denna typ av problem användes med fördel en vaskrensare. Det är ett verktyg som används för att vattnet ska rinna undan bättre från köksavloppet.

Vid användning av vaskrensaren kan sugkoppen tryckas ner mot avloppet och pressas hårt in mot avloppet för att tvinga in luft eller vatten. Alternativet är att trycka ner vaskrensaren tills sugkoppen är platt och sedan dra utåt, för att lösa proppen genom undertrycket som då bildas.

Bra att tänka på för att undvika att det ska bli stopp är att inte hälla stora mängder med fett i avloppet. Undvik också att använda kaustiksoda för att åtgärda den dåliga avrinningen eller det eventuella stoppet.

Skriv ut