När hösten kommer kan det kännas kallare i din bostad. På många element sitter det en termostat som känner av värmen i lägenheten så att det alltid ska vara 20 grader. 

Klä dig efter temperatur 

Eftersom den mesta energin lämnar vår kropp genom huden så spelar vilka kläder du har på dig, en viktig roll. Kläderna producerar inte själv någon värme, men de hindrar värmen från att lämna kroppen. Om du upplever att 20 grader är för kallt så kan det bero på att du inte har tillräckligt mycket kläder på dig. Också aktivitetsnivå, lufthastighet och luftens fukthalt roll.

Kallt ute, kallt inne

Under vår, sommar och tidig höst när det är varma och soliga dagar är det oftast varmare än 20ºC i lägenheten utan att det tillförs någon värme. När det sedan blir kallt ute och värmen går igång så regleras temperaturen för att hållas till 20 grader, vilket gör att det kan upplevas kallare. Oavsett temperatur ute kommer dina element att sätta igång om temperaturen i bostaden går under 20 grader och stängas av när det är uppnått. 

6 snabba tips

  • Möblera om! så att det till exempel inte står en soffa eller hänger gardiner framför elementet eftersom det hindrar den varma luften från att spridas i lägenheten.
  • När du vädrar din lägenhet är det bäst att göra det med tvärdrag i några minuter, ha inte ett fönster på glänt hela tiden.
  • För att inte frysa när det är 20 grader måste du ha på dig underkläder, strumpor, en t-shirt, skjorta med lång ärm, tröja och långbyxor.
  • Varma fötter höjer känslan av värme. Lägg mjuka sköna mattor på golven, det reducerar känslan av ett kyligt golv och ger dessutom ett mysigt ombonat hem. Inte jätte förtjust i mattor? Då fungerar det att köpa ett par sköna tofflor. Mysigt att tassa omkring i på kalla golv.
  • Investera i en varm filt. Det är aldrig fel att gå omkring med en filt om axlarna om du känner dig frusen.
  • Vetekuddar finns i många fina varianter. Värm en minut i mikron och du har ditt eget lilla värmeelement som du kan ha i soffan eller sängen för att hålla dig varm.