Jens Nilsson och Olle Jansson bor tillsammans med sina två katter i området Örtegården i centrum. Inredningen i lägenheten präglas av spår från olika tidsepoker. En öppen spis i ett hörn, klockor som tickar i takt, läderbundna böcker i bokhyllor och vita skjutdörrar skapar en känsla av en annan tid.

En av Jens favoritplatser i lägenheten är fåtöljen vid fönstret ut mot trädgården.

Vad är det bästa med er lägenhet?
–  Det bästa är att den ligger så centralt och att det finns gott om utrymme. En annan sak är att lägenheten inte är skapad för just en viss fas i livet, utan det känns som man kan bo här resten av livet. Vissa tycker om att flytta många gånger under livet, men vi slipper det gärna. Vi var tvungna att flytta när den skulle renoveras, då bodde vi i Sala Backe i 9 månader. Den flytten räckte för oss, berättar Jens. 

– Ja, det känns jätteskönt att kunna bo kvar så länge. Trots att den är renoverad många gånger, finns det mycket kvar av det gamla. Lägenheten har en själ och en karaktär som gör att den känns unik, fyller Olle i.

Har ni några inredningstips?
– Vi har köpt det mesta på second hand eller hos Auktionskammaren, men vi har även ärvt en del saker, säger Jens. 

– Vi blandar gärna olika tidsepoker, vi har mycket 50- och 60-tal och även en del 30-tal och saker från 1800-talet. Om man köper snygga saker på loppis så är det mycket billigare än många vanliga möbelbutiker. Man behöver inte alltid köpa nytt, det finns många gamla saker som är jättesnygga. Det är roligt när vi hittar något spontant som vi känner har en funktion i hemmet. Eller när du behöver något och så dyker den saken plötsligt upp, det är tjusningen med att handla på till exempel Stadsmissionen, säger Olle.

Vad är ert bästa miljötips?
– Vi bor ju centralt och har nära till det mesta, men vi cyklar till jobbet. Bilen använder vi mest för att åka till vår stuga, säger Jens.

Vad är ert bästa minne i lägenheten? 
– Ett starkt minne är första morgonen som jag vaknade upp i lägenheten. Det stod flyttkartonger överallt, men jag kunde gå runt och konstatera att här ska vi bo. Det var en härlig känsla och det var skönt att vi hade ett kontrakt och att det var på riktigt! berättar Olle.

– Vi har haft många stora tillställningar så som fester i samråd med våra grannar som har varit väldigt trevliga, minns Jens.

Hur är gemenskapen i huset?
– Gemenskapen som finns i huset betyder jättemycket, våra grannar har blivit våra vänner. Till exempel så bor vår kattvakt längst ner i huset och förr hade vi en farbror i huset som vi tog hand om väldigt mycket. Vi handlade åt honom, kollade efter räkningar och hjälpte till lite här och där. Han hade bott i huset länge, så han berättade många historier om tidigare hyresgäster och vad som hänt i huset. Det blir extra roligt att bo i ett hus som har lite historia, berättar Olle.

Vad gör ni helst en vanlig dag?
– Tar en lång frukost och läser tidningen länge. Men vi tittar också en del på TV och då blir det mest serier, säger Olle.

– En annan sak med lägenheten är att den har en perfekt planlösning för fester eller bjudningar. Nu mera blir det kanske inte riktigt lika många, men någon nyårsfest eller middag har vi då och då, säger Jens.

Vad är viktigast för er i ett hem?
– Att det känns som ett hem, inte bara en bostad. Jag tycker om att vara hemma, här får jag vara mig själv och kan själv bestämma vad jag ska göra, säger Jens. 

– Känslan av att det är ens eget hem. Att det finns att sätta sin prägel och göra det till sitt eget. Jag är inte så materialistisk, men i hemmet tycker jag om att omge mig med saker jag tycker om. Och det här hemmet skulle inte vara lika fantastiskt om jag satt här själv, säger Olle.