I natursköna Håga bara ett stenkast från Nåstens naturreservat bor Anja Gustavsson tillsammans med maken Roffe Gustavsson. Paret firar i år 50 år tillsammans och har bott i området i mer än 20 år.

Anja och Roffe i Håga

Hur länge har ni bott i lägenheten? 
– Vi flyttade in i lägenheten den första april 1997. Huset är en del av den andra etappen i området och när vi klev in genom dörren kom det som över mig att - här kommer vi bli kvar, säger Roffe.

Vad är bästa minnet från ert nuvarande hem? 
– Jag minns dagen då vi flyttade in, det var blötsnö ute när vi körde fram bilen till uteplatsen. En av våra grannar, Tomas, kom över och välkomnade oss till området. Men han hann bara hälsa på min mamma sen tog han tag i en kartong och började bära in. Han frågade inte ens om vi behövde hjälp utan högg i direkt - då förstod man att vi hade flyttat till en bra området, säger Anja.

Vad är det bästa med området? 
– Det var väldigt häftigt att flytta in och mycket av det handlar om människorna som bor här i Håga. Vi är som en liten by och man rår som om varandra och kommer överres och hjälps åt. Man känner ett ansvar för både grannar och området i sig. Man hjälps åt och tittar till varandras barn och uteplatser, säger Anja.

Hörnlägenheten i Håga med den stora uteplatsen är en av makarnas favoritplatser i hemmet. Förutom plats för middagar och fikastunder i skuggan inrymmer den en stor odling med allt från mangold till vitlök. Men det är lavendeln längs kanten mot vägen som är den stora stoltheten.

– Vi köpte tio plantor på Rosendal första året vi bodde här. Och det är fortfarande samma plantor som står här än idag - det är helt otroligt, säger Roffe pekar mot kanten av odlingen.

Har ni några trädgårdstips att dela med er av? 
– Det första är att man ska vara nyfiken och vågar prova sig fram. Man får testa vad som fungerar i sin egen rabatt eller blomlåda. Det handlar även om jordmån och läge för att det man har planterat ska trivas. Sen får man naturligtvis inte glömma att vattna! 

– Men man får inte heller vara rädd för att gräva upp och köpa nytt om det inte fungerar. Ett annat tips är att sätta grönsaker mellan blommorna, till exempel mangold eller någon lök, säger Anja