Grannbarn som leker tillsammans på gården och vuxna som hejar på varandra och frågar hur det står till, vissa områden har turen att ha en bra sammanhållning. Men bakom en god grannsämja finns det oftast engagerade personer. Hemma hos Birgitta på Solistvägen har viljan att skapa gemenskap med grannarna alltid funnits och det har satt fina spår i området.

Birgitta Nielsen i sin trädgård på Solistvägen i Gottsunda

Redan vid starten 1981 när Solistvägen i Gottsunda var nybyggt flyttade Birgitta in. Hon har sedan flyttat mellan husen i området och även hunnit med en avstickare till Storvreta innan hon flyttade tillbaka. Hon har nu bott 12 år på samma adress och trivs som fisken i vattnet. – Cirkeln är sluten nu när jag är tillbaka. Här ska jag bo tills de bär ut mig. Jag trivs jättebra på gården. Det är klart att det inte är samma människor som bor här nu som 1981 men det gör inget, jag känner alla och vi har det så trevligt här.

NYA VÄNSKAPER

Grannarna pratar hon med i tvättstugan och på gården när de springer på varandra. – Jag har alltid sagt hej till alla och jag presenterar mig för alla nyinflyttade. Det är trevligt att veta vilka alla är. Jag har tidigare hjälpt Uppsalahem med att visa de nyinflyttade hur tvättstugan och miljöstugan fungerar. Det har också bidragit till att jag känner igen de flesta. Att vara aktiv har lett till många nya vänskaper med både vuxna och barn i området. – Jag brukar säga att alla ungar i området är mina ungar och det vet de om. Har vi grillning så köper jag glasspinnar till dem och är de för busiga så säger jag till dem och de lyssnar på mig. Även de vuxna brukar komma till mig för att få hjälp. Ibland bjuder jag hem mina grannar på kaffe eller något att äta. Det behöver inte vara så komplicerat att komma in på en kopp kaffe. Birgitta berättar att för ungefär ett år sedan flyttade det in en ny grannfamilj och det sa klick på en gång. – Vi umgås mycket! Jag är väldigt glad att vi hittat varandra och vi fikar nästan varje dag. Goda vänner är ofta från förr så det är kul när man hittar nya vänner senare i livet.

AKTIV I DEN LOKALA HYRESGÄSTFÖRENINGEN

Det är inte konstigt att Birgitta känner så många, hon sitter även med i styrelsen i den lokala hyresgästföreningen. Redan när hon på 80-talet flyttade till området såg hon och några grannar behovet av att starta en förening, bland annat för att kunna nyttja den gemensamma lokalen. – Jag har alltid varit aktiv i hyresgästföreningen och tycker det är både kul och viktigt att engagera sig i området där man bor. Trots att jag har fem barn har jag aldrig varit rädd för att hjälpa till även om det innebär extra arbete.

 

INTERNATIONELL FEST OCH ANDRA AKTIVITETER

Birgitta berättar att det bor människor från olika delar av världen på gården och att det gav idén att de skulle ha en internationell fest. – Jag sa helt enkelt till alla grannar att nu får ni laga er goda mat så träffas vi i lokalen och äter tillsammans så kan alla få prova lite av varje. Det kom hela 75 personer på första festen och alla tyckte det var så kul. Vi har nu haft vår internationella fest varje år i 10 år och vi äter, dansar och sjunger, ja det är fullt ös! Säger Birgitta och skrattar. Birgitta berättar att coronapandemin tyvärr har stopp för den internationella festen men att den ska återupptas längre fram. Istället har de haft både kräftskiva och grillfest utomhus med grannarna. – Trevligt kan man ha ändå även om det är på avstånd.