Tusentals arter runt knuten
Vår hyresgäst Einar Olofsson har artbestämt fler än 2000 djur och växter i sin trädgård i Gottsunda. I våras föreslog han att en bit av gräsmattan i området skulle få vara oklippt – nu kommer han att kunna lägga fler växt- och djurarter till sin lista.

Einar Olofsson har artbestämt tusentals insekter och växter i sin trädgård i Gottsunda
Listan över olika arter som Einar har hittat är lång. Bara när det kommer till dagfjärilar så har han sett 42 olika arter i nära anslutning till sin lägenhet.
– Det finns en yta mellan husen där det är som en liten skogsglänta och det finns väldigt många olika arter där. Totalt har jag namn på 450 olika fjärilar, de flesta ganska små och oansenliga, men det finns ännu fler om man bara kollar noggrant.
Einar Olofsson bor i Gottsunda med Gottsundagipen bara några hundra meter bort. Intresset för djur och natur har funnits sedan barnsben. Einar har tidigare arbetat som insektsforskare vid SLU.
– Nu när jag är pensionär studerar jag djurlivet som finns nära inpå knuten. Den rika naturen i omgivningen bidrar till att det finns oerhört många arter att titta på här. Jag brukar gå en runda runt huset och varje gång jag hittar något nytt så kollar jag upp vad det är.
Bara i det närmaste området runt huset har Einar artbestämt fler än 2000 djur och växter. Fynden tar han kort på och för in i sin ständigt växande lista med observerade arter.
– Jag är säker på att här finns över 1000 arter till, bara i år har jag hittat 75 nya arter.
Hur känns det att det myllrar av liv bara runt knuten?
– Det är klart att det är roligt att det är så artrikt, det trodde jag kanske inte när jag fick för mig att inventera tomten, att det är så många arter här.
Men närhet till ett naturområde är inte allt. I en bit ängsmark med oklippt gräs trivs både blommor och insekter. I våras kontaktade Einar sin förvaltare och frågade om det gick att låta en bit av gräsmattan förbli oklippt för att främja den biologiska mångfalden i området.
– En varm sommardag satt jag på en bänk och tittade på den blommande gräsmattan, som var full av blomflugor. De har larver som äter bladlöss. Men det var precis att man skulle till och klippa gräsmattan och jag tänkte att det här är ju tråkigt, för blir vi av med blomflugorna så kommer vi få många fler bladlöss i rabatterna. Jag hörde därför av mig till förvaltaren och man sparade en klippning. Nu låter man en liten plätt vara över sommaren på prov.
Varför är det viktigt med biologisk mångfald?
– En oklippt gräsmatta är kanske en droppe i havet, men det kan betyda att man väcker ett intresse så att man gör på samma sätt i andra områden. Ängsmarken minskar i landskapet vilket drabbar de många växt- och djurarter som lever där. Ängsblommorna ger näring åt våra viktiga pollinerare, som vildbin och humlor. Vi människor är helt beroende av tillståndet på vår planet och dess mångfald av växter och djur. Bland annat behöver vi ha våra kulturväxter pollinerade om vi ska ha något att äta. Utan pollinering blir det ingen mat.