Det finns många bra anledningar till ett köpstopp, det är bra för miljön, roligt för den som älskar en utmaning och helt klart ett bra sätt att spara pengar. Vår hyresgäst Felicia, 24, bestämde sig för att testa att inte shoppa något nytt på ett helt år! Är du nyfiken på hur det gick och om hon klarade det?

Det började att vår hyresgäst Felicia, 24, i december förra året fick tips från sin storasyster att prova ha en köpfri period.

– Första tanken var att nej det där kommer aldrig gå eftersom jag älskar shopping, säger Felicia. Men efter att ha satt upp sina egna regler bestämde hon sig för att testa att helt avstå från att köpa nyproducerade saker under tre månader. Omställningen till en köpfri period var förvånansvärt lätt men att följa med vänner och familj till affären som shoppade upplevdes som svårare.

– Second hand är ett tips om man saknar själva handlandet men inte vill köpa ”nyttnytt”. Jag har alltid varit en både kläd- och inredningsintresserad person och jag tycker att det är en rolig utmaning att försöka skapa sig en egen unik stil, både klädmässigt men också för hemmet.

MEN VAD INNEBÄR DET ATT HA ETT KÖPFRITT ÅR/PERIOD?
– Alla sätter reglerna själva och det kan se lite olika ut, men för mig var det att endast köpa second hand och förbrukningsvaror, det vill säga mat och hygienartiklar. Den köpfria perioden har också fått henne att inse att hon inte längre behöver så mycket kläder och saker, och idag försöker Felicia göra mer medvetna val.

– Jag bor också väldigt litet vilket gör det betydligt svårare att hålla det städat därför är det ännu mer relevant att rensa ut och plocka undan, så att man endast behåller det som man verkligen gillar och behöver. Ett annat tips är att sova på saken. Vill du fortfarande ha saken efter några dagar så vet du att det inte bara är ett impulsköp. Det är även bra om man ställer sig frågan; har jag redan den här saken/plagget hemma? Om svaret är ja så behöver du det inte. Man brukar känna på sig om det är något man verkligen kommer använda eller om man bara vill ha det för saken skull.

VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ?
– Tips till folk som vill testa en köpfri period är att inte börja med för hårda regler. Är du en person som shoppar mycket så kommer det kanske bli väldigt svårt för dig att bara tvärt sluta från en dag till en annan. Var heller inte för hård mot dig själv, tänk inte att allt är kört om du gör ett nyköp utan tillåt dig att göra misstag