Pehtra Svanberg har bott i sin lägenhet i Sala backe i 4 år. Kontraster, färger och lugn sammanfattar hennes unika lägenhet. Med ett härligt ljusinsläpp och industridetaljer känns det som att kliva in i en kreativ New York-studio.

Pehtra i Sala Backe

Vad är det bästa med din lägenhet?

– Takhöjden! Jag har tre meter till tak vilket gör att det känns väldigt rymligt. Det blir också en industrikänsla i lägenheten eftersom det finns en brandstege på en av väggarna och rör i taket som tillsammans skapar lite ”New york loft feeling”.

Vad har du för inredningstips?
– Våga! Var inte rädd och våga satsa på det du gillar. Om du vill ha allt grått, gå hela vägen och kör allt grått. Det är bra att börja där och sedan tona ner det som blev för mycket. Det roliga finns i det lilla extra, när man tänker utanför boxen och får den där personliga tvisten. Jag tycker om att jobba med kontraster, gammalt med nytt, det gör hemmet mycket mer personligt!

 Vilken är din favoritsak i hemmet? Varför?
– Min stora gula tavla. Den har jag skapat själv, som alla mina andra tavlor. Jag är en överkreativ människa som gärna gör egna saker. När jag inte hittar det som jag vill ha, så skapar jag det själv. Jag brukar sy mina egna kläder och skapa mina egna halsband. För mig är det viktigt att göra saker som jag tycker om och spara min energi till det jag tycker är kreativt och roligt. 

 Vad är ditt bästa miljötips?
– Återvinn allting. Allt i mitt hem är second hand eller så har jag fått det gratis. Jag köper nästan aldrig något nytt då det är onödigt dyrt och bidrar till konsumtion. Om jag vill göra om hemma så köper jag inte en ny soffa, utan jag köper ett nytt tyg och syr till min befintliga soffa. Ett bra tips som jag brukar använda är att tänka ”Vad behöver man för att leva?”. Det gör att jag rensar bort det jag inte behöver och värnar om det jag redan har. Jag gör ofta om hemma i min lägenhet eftersom jag är en känslomänniska, och mycket av min inredningsstil sitter i mina känslor. Så när mina känslor ändras, eller årstiderna ändras, då ändras också något i min lägenhet.

Vad är ditt bästa minne i din lägenhet?
– Ett starkt minne jag har är första gången jag såg den, på visningen. Det kändes så bra! Ända sedan dess har den känslan funnits kvar. Denna lägenhet följer inte någon standardmall som finns i många varianter, vilket känns som mig i ett nötskal. Det känns också extra kul att bo här eftersom jag är den första som bott i den. Mina grannar har också bott här en längre tid och vi har en bra grannsämja. Vi brukar smsa ibland och jag hjälper dem att bygga om möbler och inreda deras lägenheter.

 Vad gör du helst en vanlig dag?
– Jag umgås helst med min tvillingsyster som har två barn. Jag är lite som en extramamma och träffar dem ofta under dagarna. Men på kvällarna är jag gärna hemma och målar. Jag är en riktig nattmänniska och har som mest energi på kvällen. På kvällar och nätter är det så tyst, det är inga telefoner som ringer, inga människor som är vakna och det är så stillsamt. Det är då jag är som mest kreativ!

Vad är viktigast i ett hem?
– Att det känns som mitt hem. I mitt hem vill jag kunna varva ner och känna trygghet. Jag är en väldigt social person och har ett socialt jobb, så det är viktigt att jag kan känna mig lugn i mitt eget hem.