Sara Wängelin pluggar till fastighetstekniker och gör nu sin praktik hos oss på Studentstaden. Men målet att bli fastighetstekniker har inte alltid varit självklart. Under gymnasiet gick Sara en frisörutbildning, men intresset för att skruva sönder saker och lösa problem gjorde att hon bytte bana.

Hur kommer det sig att du fastnade för yrket som fastighetstekniker?

– När jag hörde att det fanns en fastighetsteknikerutbildning kände jag att jag måste söka! Jag har alltid gillat att fixa med saker och hitta lösningar när något är trasigt. Jag och min syster är uppvuxen på landet i Uppsala, så det innebär en hel del jobb med mycket fixande i bland annat trädgården, så det kommer naturligt för mig att lösa saker. Det är ett spännande yrke där det händer olika saker varje dag. Det är också väldigt socialt och jag får träffa många nya människor varje dag.Om jag tvivlade på yrket innan, så är allt tvivel borta nu efter min praktik. Jag vill jobba som fastighetstekniker i framtiden.

Vad får du göra på din praktik?

– Jag har faktiskt blivit förvånad över hur mycket jag får göra. Yrket är väldigt brett och det är allt ifrån att laga droppande kranar, hänga upp köksluckor som ramlat ner till att byta lampor. Men det jag tycker har varit roligast hittills är besiktning av lägenheter.

Vad är det bästa med din praktik?

– Det bästa är den goda stämningen. Från första dagen jag klev in här har det bara varit positivt och väldigt välkomnande. Redan på första dagen fick jag mina arbetskläder, verktyg och sen var det bara att åka ut och jobba direkt. Det är ett bra gäng jag får jobba med och jag känner mig som en del i gemenskapen. Av erfarenhet och berättelser från mina klasskamrater så vet jag att man inte alltid får göra så mycket mer än att byta lampor under sin praktik. Men jag får göra så mycket mer. Här vågar de ge mig olika uppgifter som jag får prova på att lösa på egen hand.