I år har Uppsalahem anställt fler än 120 ungdomar som sommarjobbar med allt från fastighetsskötsel till ekonomi och IT.

Tova Östervall förbereder sig för arbetsdagen i Rosendal. På schemat för dagen står bland annat skräpplockning och skötsel av gemensamma utrymmen.

En av ungdomarna som jobbar den här sommaren är 16 åriga Tova Östervall. Den här veckan har hon och resten av gruppen arbetat med att göra fint i vårt bostadsområde i Rosendal.

– Jag förväntade mig att få plocka maskrosor och få ont i ryggen – men det har jag inte fått göra än, säger hon och skrattar.

Varför sökte du sommarjobbet?

– Visst är det kul att tjäna lite extrapengar men jag vill främst ha erfarenhet. Det är bra att ha jobbat lite när man sen söker ett fast jobb. Jag försöker tänka så om allt jag gör – att jag kan ha nytta av det i framtiden.

Willy Haapala gör sin tredje sommar som arbetsledare i södra Uppsala och ser arbetet som en praktisk övning för sitt framtida yrke. Under Willys åtta veckor i sommar kommer han att arbetsleda tio sommarjobbare under två arbetsperioder om tre veckor.

– Jag studerar till lärare och det här sommarjobbet är roligt eftersom jag får möjlighet att öva på mina ledaregenskaper, säger han.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Det brukar vara när vi är på väg tillbaka till lunchrummet efter den sista arbetsdagen. Man ser hur nöjda och stolta gänget är när dom får sina arbetsintyg.

Uppsalahem erbjuder varje år mer än 120 sommarjobb på olika platser runt om i staden. Grupperna är blandade med elever från Sprintgymnasiet, elever som går sista året i högstadiet och en hel del högskolestudenter i stan.

– Vi vill ge ungdomar en möjlighet till arbete och dessutom väcka intresse för fastighetsbranschen. För vår ordinarie personal som arbetar under sommaren blir sommarjobbarna dessutom en kontaktyta för nya kulturer och intryck, säger Cajsa Ahlström, HR-generalist på Uppsalahem.