Vi vill att du ska trivas hos oss och självklart ska du kunna göra om i ditt hem. Här har vi samlat några råd till dig som vill fixa själv.

I vår Bobutik kan du få tips och råd om ditt hem eller uteplats eller om du känner dig osäker på när du ska renovera. Du kan mot en kostnad få ditt hem renoverad tidigare än planerat, det som vi kallar tidigarelagt lägenhetsunderhåll. Vill du ändå renovera själv så bör du använda färger och material som hyresgäster i allmänhet kan godta och förändringen får inte vara extrem.

TAPETSERING

Om du ska tapetsera om är det viktigt med ett bra underarbete, vilket är grunden för ett lyckat och fackmannamässigt resultat. Gamla tapetskarvar slipas ned och spacklas så att de inte syns igenom den nya tapeten. Gammal tapet som sitter lös mot tak, golvsockel och foder ska tas bort och spacklas. En jämn och slät yta är kravet vid fackmannamässigt utfört underarbete inför omtapetsering.

En tapetsering av ett rum börjar alltid med första våden därifrån man har det största ljusinsläppet, exempelvis ett fönster. Det är viktigt att den första våden sätts upp i lod så att eventuellt mönster inte försvinner upp i taket eller att det blir snett mot en dörr. Därefter går man inåt rummet ifrån fönstret.

MÅLA OM

När det gäller målning av väggar är det även här viktigt med underarbetet. Första steget är att tvätta av den målade ytan med målartvätt, sedan spackla igen eventuella skruv- och plugghål samt slipa spacklingen med fint slippapper. När underarbetet är klart och dags för målning, täck golvet och maskera socklar och dörr- och fönsterfoder eftersom det inte får komma väggfärg på dessa. 

Vi avråder från målning av tak och snickerier eftersom detta, för en lekman, är svårt att utföra fackmannamässigt. I övrigt så är det inte tillåtet att måla element med tillhörande rör, fönster och dörrar och övriga snickerier i annan färg än den därtill avsedda. Dessa ytor kräver specialfärger.

Om du inte vill göra så stora förändringar hemma är fondväggar världens bästa grej. Lätt att måla eller tapetsera och blir för det mesta inte så dyrt, men gör stor skillnad i rummet.

BEHÖVER DU HJÄLP?

Vår Bobutik erbjuder dig kostnadsfri inredningshjälp. Vi ger dig tips och råd hur du får ihop väggar, golv och möbler till en helhet, utifrån din personliga stil och vad du gillar. Ring så berättar vi mer.

Telefon: 018-727 37 90