Vad har hänt med dunderklockan, blomman som farmor gör dunderhonung av? I utställningen ger sig Bamse och hans vänner ut på ett äventyr för att rädda miljön.

Ett samarbete mellan Uppsalahem och Fredens hus.

Utställningens koncept

Farmor är orolig för blomman Dunderklockan. Det är av Dunderklockans dunderpulver som Farmor gör Dunderhonungen som gör så att Bamse blir stark. Men nu finns inte lika många Dunderklockor som förut och Farmor är orolig. Hur det ska gå med Dunderhonungen? Den kommer ju ta slut om det inte finns några Dunderklockor. Och stackars Lille Skutt! Hans morötter kommer inte upp i trädgårdslandet längre... Hur ska han få mat om det inte finns några morötter? Bamse, Nalle-Maja och deras vänner kan inte förstå vad som hänt - vilket mysterium!

Ganska snart förstår de att något är fel med miljön och misstänker att det är Krösus Sorks fabrik som orsakar problemen. Fabriken finns på Klippön, och Bamse, Nalle-Maja och deras vänner tar oss med på en resa för att lösa mysteriet.

Bamse och Dundermysteriet är producerad av Arbetets museum i samarbete med BAMSE Förlaget, Egmont Kärnan Bamseredaktionen, Kolmårdens Djurpark, Hyresbostäder samt Sparbankstiftelsen.

Utställningens syfte

Utställningen har skapats tillsammans med barn ifrån Hajens fritidshem i Navestad och riktar sig till barn från förskolan upp till årskurs 3. Tillsammans med Bamse och hans vänner låter vi våra yngre besökare lösa dundermysteriet och lära sig om återvinning. Barnen får upptäcka bland annat Farmors hus, Lille Skutts morotsland, Krösus Sorks kontor och Fjärilsdalen.

Det övergripande syftet med utställningen var att nå barnfamiljer med ett budskap som väcker framtidstro och framtidshopp. Det grundläggande budskapet var att genom samverkan och i samarbete gemensamt forma en hållbar framtid. Besökarna skulle få verktyg för att vara med och skapa ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Utställningen tog också upp viktiga miljöfrågor kopplat till boende, som till exempel avfall och vatten- och energianvändning.

Utställningen i Uppsala

Uppsalahem tillsammans med Fredens Hus hälsade familjer välkomna till utställningen ”Bamse och Dundermysteriet” i Uppsala. Utställningen öppnade 28 mars 2018 för allmänheten samt skolor och förskolor. Utställningen pågick till den 19 augusti 2018.

Den kostnadsfria utställningen har tidigare varit i Norrköping, Kristianstad och Luleå. Uppsala blev det fjärde och sista stoppet för utställningen.