Peter Ågren har jobbat som målare i 32 år och älskar sitt yrke. De senaste 8 åren har han varit målare hos Uppsalahem. Ett varierande jobb med mycket frihet under ansvar.

Peter Ågren spacklar en vägg i en av våra lägenheter i Gottsunda

Men det bästa med jobbet är ändå möten med hyresgäster och beställare, tycker Peter.
– Jag älskar det! Det har varit många roliga upplevelser genom åren. Allt från hyresgästen som plockat undan och förberett jättebra för att jag ska kunna utföra jobbet, till en annan som helt glömt att jag ska komma och står med tre barn halvt påklädda i hallen på väg till dagis och undrar irriterat vad jag gör där. Men allt ordnar sig med rätt bemötande.

Jobbet som målare hos Uppsalahem innebär mycket friheten under ansvar och en stor variation på arbetsuppgifter.
– Det är ett stort plus som passat mig bra, säger han. Jag gör allt från tapetsering, olika typer av målning både ut och invändigt. Det är inget ackordsjobb och man har (oftast) tiden att utföra jobbet utan stress.

Peter vill också lyfta vikten av bra planeringsförmåga för att kunna hålla  många olika projekt igång samtidigt. Sen behöver man vara flexibel och kunna släppa penseln på ett ställe, när det blir högre prio på ett annat jobb. Arbetsbelastningen kan ibland, som på alla jobb bli hög, då får man försöka göra avvägningar och egna prioriteringar på beställt jobb.
– Men har man ordningssinne, ansvarskänsla och yrkesstolthet kommer man långt. Allt blir ju lättare om man är social och gillar mötet med människor. Ser du lösningar och inte problem, passar du jobbet som målare på Uppsalahem perfekt, säger Peter.


Så här kan en arbetsvecka som målare hos Uppsalahem se ut:

Måndag: måla ett komplett badrum.
Tisdag: Klottermålning trappuppgång, tapetsera en fondvägg.
Onsdag: Måla slitna och trasiga fönster i lägenhet i äldre område, underarbete, samt målning.
Torsdag: Måla källargolv.
Fredag: Underarbete på ett vardagsrumstak som krackelerat och spruckit, samt färdigställa.