Här har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt hos oss på Uppsalahem. Här får du sammanfattning av vad som är ditt ansvar och länkar till hur du bäst sköter om din lägenhet och annat som är bra att tänka på när många bor tillsammans.

Hyresavtal
Betala hyran
Andrahandsboende
Hyresnämnden
Nycklar
Brandvarnare
Hemförsäkring
Felanmälan
Skadedjur
Vårda lägenhet och uteplats
Allmänna utrymmen
Visa hänsyn
Husdjur
Renovera och måla om i lägenheten 

 
Ditt hyresavtal

Ditt hyresavtal är en värdehandling. Där står bland annat vad som ingår i hyran, dina rättigheter respektive skyldigheter som hyresgäst, uppsägningstid och inflyttningsdatum. Det är bara personen på kontraktet som kan beställa underhåll och tillval samt ansöka om bostadsbyte eller tillåtelse att hyra ut i andra hand. Ditt hyresavtal.

Betala hyran i tid

Det är viktigt att hyran betalas i tid. Du betalar för kommande månad senast sista vardagen i varje månad. Om du inte betalar hyran i tid kan du förlora ditt hyreskontrakt. Du bör därför kontakta din hyresvärd så fort som möjligt, om det av någon anledning skulle bli problem med betalningen. TIPS! Många tycker att det är bekvämt att betala med autogiro eller e-faktura. Här kan du läsa mer om allt som har med hyra, avier och betalningar att göra.

Andrahandsboende

Om du vill hyra ut din bostad i andra hand måste ha tillstånd från sin hyresvärd eller från hyresnämnden.

Hyresnämnden

Hyresnämnden är en domstolsliknande förvaltningsmyndighet som handlägger tvister mellan en hyresgäst och en hyresvärd. Hyresnämnden har också en upplysningstjänst där de svarar på frågor om sin verksamhet och vissa allmänna juridiska frågor. Hyresnämnden kan dock inte bistå med juridisk rådgivning eller stöd i ditt enskilda ärende. Du kan läsa mer på Hyresnämndens hemsida.

Dina nycklar

Är du flyttar in får du ett antal nycklar. Förutom nycklar till lägenheten får du ofta separata nycklar till porten, tvättstugan och förrådet. Du är själv ansvarig för att hålla ordning på nycklarna.  Har du frågor, har du tappat bort en nyckel eller behöver fler nycklar kontakta Great Security som har hand om all Uppsalahems nyckelservice.

Brandvarnare

En brandvarnare kan rädda ditt och andras liv om det börjar brinna. Vi ser till att det finns en brandvarnare i din lägenhet men du måste själv testa att den fungerar.

Ha alltid en hemförsäkring

Det är viktigt att du har en hemförsäkring. Den kan skydda dig ekonomiskt om något skulle hända med din lägenhet eller dina saker. Om något skulle hända med din lägenhet och du inte kan bo där så är det din hemförsäkring betalar för ersättningsboende vid te x brand eller stor vattenskada. Uppsalahem har inga ersättningsbostäder.

Vårda din lägenhet och din uteplats

Du har ansvar för att ta hand om din lägenhet. Därför behöver du regelbundet göra vissa saker för att undvika skador i din lägenhet.

Viktigt att anmäla fel direkt

Kontakta Uppsalahem och gör en felanmälan om du får problem i ditt boende eller i ditt område. 
På www.uppsalahem.se/mina-sidor kan du göra felanmälan eller lämna synpunkter.

Akuta fel

Är felet akut till exempel om du upptäcker en vattenläcka ring oss direkt på 018 -727 36 00. För vissa skador kan du bli skyldig att betala ersättning om du inte anmält skadan direkt. Vid akuta fel ring oss även på kvällen eller helgen om du upptäckt ett fel som ställer till akuta problem.

Skadedjur


Om du har fått skadedjur kontakta Anticimex

TIPS! Ta hem vår app så kan du enkelt göra din felanmälan eller nå oss när du behöver: www.uppsalahem.se/app

Allmänna och gemensamma utrymmen


Trapphus, entreer, tvättstugor, miljöstugor och gemensamma förråd är alla som bor i huset och områdets gemensamma ansvar. Här måste alla hjälpas åt att hålla snyggt och ta ansvar. Om något går sönder gör alltid en felanmälan. Som hyresgäst upptäcker du oftast fel före oss på Uppsalahem.

Ta reda på var du ska slänga dina sopor. Tidningar och förpackningar ska sorteras var för sig. Förpackningar av glas, metall, plast, papper och matavfall ska lämnas i separata kärl.

Visa hänsyn

För att inte störa dina grannar. Du har rätt till lugn och ro i ditt hem. Om du blir störd ska du i första hand prata med din störande granne direkt. Vid upprepande störningar kontakta vår störningsjour.

Får jag ha husdjur i lägenheten?

Ja, om det inte står något annat i hyresavtalet så är det tillåtet. Släpp inte ut djur utan tillsyn.

Göra om i lägenheten

Om du vill måla eller tapetsera i din lägenhet ska det göras fackmässigt och förändringen får inte vara för extrem. Läs mer om renovering. Du får lov att i viss utsträckning borra hål i väggar och tak för att sätta upp saker. I badrummet får du inte borra hål. Här kan du läsa mer om vad du får göra i din lägenhet.