Nu bygger vi 72 nya studentbostäder på Rackarberget, ett område som ligger vackert beläget i Luthagen. I området som byggdes på 60-talet har vi idag 966 studentbostäder. Här har generationer av studenter festat, pluggat och skapat oförglömliga minnen. Nu utökas området med Spexaren, huset ska byggas i fyra våningar och kommer att ha 72 studentbostäder i tre plan och en förskola i bottenplan.

Lägenheterna kommer variera i storlek från 1–3 rum (20–51 kvm), och de första hyresgästerna beräknas flytta in under 2025. 
 

Huset har en tydlig hållbarhetsprofil, det byggs med trästomme, ska Svanen-certifieras och kommer ha ett lågt klimatavtryck. Genom att satsa på trästomme får huset ett betydligt lägre klimatavtryck jämfört med traditionella betongkonstruktioner.

Områdesnyheter

UPPSALAHEM BYGGSTARTAR 72 STUDENTBOSTÄDER PÅ RACKARBERGET

Under det senaste året har Uppsalahem arbetat målinriktat för att skapa förutsättningar för att bygga nya bostäder trots det tuffa ekonomiska läget. Tillsammans med ByggPartner i Dalarna AB sätter vi nu äntligen spaden i marken för projektet Spexaren på Rackarberget med 72 nya studentbostäder samt en förskola.d

I NÄROMRÅDET

Rackarberget 5

Härifrån är det nära till centrum och många av universitetets institutioner. På Rackarberget finns både studentrum och lägenheter. Här finns flera typer av hus, både lite högre punkthus som avslutas med takterrasser och vinklade tre- till fyravåningshus. Husen är samlade kring stora, gröna ytor.

I närområdet finns livsmedelsbutik, frisör, förskolor, blomsterhandel, pizzeria och restaurang. Centrum ligger på tio minuters promenadavstånd och med cykel tar det bara några minuter.

Fakta

Lägenhetsstorlekar: 1-3 rum och kök (20–51 kvm).

Antal lägenheter: 72

Våningar: totalt har huset 4 våningar, på första våningen ligger en förskola och på våning 2-4 är det bostäder.

Varm- och kallvatten:
 Ingår ej i hyra, individuell mätning.

Internet, tv, och telefoni: Fiber genom Open Universe.

Garage, p-plats: Fåtal parkeringsplatser byggs. En ny satsning avseende mobilitetslösningar planeras för hela Rackarbergsområdet. Ett cykelrum för lådcykelpool byggs i anslutning till trapphusentrén.

Hushållsel: Ingår ej i hyra, individuell mätning.

Förråd: Ett separat förråd för respektive lägenhet finns på vindsvåning.

Cykelrum: cykelställ utanför huset.

Övrigt: I markplan av huset byggs en förskola med fyra avdelningar och plats för 72 barn.

Till dig som bor eller jobbar granne med Spexaren

Precis innan jul kommer vi påbörja lite förberedande markarbeten och enklare rivning av förskolan. Efter jul och nyår startar vi med markarbeten följt av pålningsarbeten fram till våren 2024. Därefter påbörjar vi monteringen av stommen fram till semestern 2024. Efter detta fasadarbete och invändig stomkomplettering. Bygget beräknas pågå i cirka 18 månader.

Byggtrafik:
Byggtrafiken kommer ledas in från Rackarbergsgatan och riktas in på parkeringsområdet längs med Luthagsesplanaden. Vi ber om förståelse för eventuella temporära omledningar och ökad aktivitet i området under byggnationen.

Pålningsarbete:
Pålningsarbetet är planerat att starta vecka 6 och förväntas pågå i cirka 5 veckor. Under denna period kan det förekomma ökad bullernivå och aktivitet i området. Vi strävar efter att minimera eventuella störningar och tackar för er förståelse under denna fas av byggnationen.

Arbetstider på byggarbetsplatsen:
Arbetet kommer huvudsakligen utföras på vardagar mellan 06.30 och 16.00. Vi strävar efter att minimera eventuella störningar under dessa tider. Observera att det ibland kan förekomma helgarbete för att hålla projektet inom den planerade tidsramen. Vi tackar för er förståelse och tålamod.

Rivningsarbeten:
I samband med förberedelserna inför byggnationen kommer rivningsarbeten att utföras. Dessa arbeten planeras att inledas strax före jul och pågå under en begränsad period. Vi vidtar åtgärder för att minimera eventuella olägenheter och beklagar eventuella störningar. Tack för er förståelse och tålamod under denna fas av projektet.

Vill du veta mer?
När vi har information som berör er som bor i området kommer vi att informera er. Observera att den information som presenteras här är den senaste tillgängliga, och eventuella uppdateringar kommer att delges så snart de är tillgängliga. Vi uppskattar er engagemang och samarbete under hela byggprocessen.