En fin och välskött balkong eller uteplats är en fantastisk oas och värdesätts av många! Men tänk på att visa hänsyn till dina grannar och ta ansvar för skötseln.

Balkong

När du planterar blommor i dina blomlådor, kom ihåg att de ska sitta på insidan av balkongräcket. 

Tänk på grannen under dig om du exempelvis vattnar blommorna eller hänger upp tvätt. Det är inte tillåtet att skaka mattor eller sopa undan smuts ut över balkongkanten.

Om du vill sätta upp en parabolantenn eller någon annan typ av utomhusantenn behöver du skicka in en förfrågan via Mina sidor. 

Uteplats

När du hyr en lägenhet med uteplats skriver du på ett så kallat markavtal för att du som hyresgäst ska vara medveten om vad du behöver sköta om. Vanligtvis är det att klippa gräsmattan, ta hand om befintligt staket eller skärmväggar, beskära buskar och ha det allmänt välvårdat. Det är till exempel viktigt att vara uppmärksam på hur rötter växer, så att de inte förstör hus eller underliggande garage. Är du osäker på vad som gäller för dig kan du skicka in en fråga via Mina sidor så hjälper vi dig.

Om du vill sätta upp ett partytält, en paviljong eller liknande på din balkong eller uteplats behöver du skicka in en förfrågan via Mina sidor.

Student

För dig som är student och bor på Väktargatan eller Djäknegatan låghus finns särskilda regler kring uteplatsen. Under fliken Studentstaden kan du läsa mer om hur du sköter om din uteplats.

Fågelmat och fågelholk på uteplats eller balkong

Det är inte tillåtet att mata fåglar från balkongen. Många tycker om att mata småfåglar, speciellt när det kallare och djuren i naturen får svårare att hitta mat. Vi förstår att det både är en välvillig gest och en chans att få se fina fåglar på nära håll. När du bor i ett flerfamiljshus får du inte mata fåglar från balkongen, eller på något annat sätt i området. Fågelmatningen drar också till sig andra hungriga smådjur som till exempel råttor och dessa vill vi inte ha som inneboende.