När du sagt upp din bostad behöver du hålla i en visning för att kommande hyresgäster ska få se lägenheten innan de skriver kontrakt. Det är ingen allmän visning utan endast de 10 sökande med längst kötid får erbjudande om att se lägenheten.

Varför hålls visningen och när ska den hållas? 

Visningen är till för att kommande hyresgäster ska få en chans att titta på bostadens skick och eventuellt ställa frågor om området eller huset. Det är du som bor i lägenheten som visar den, Uppsalahem är inte med på visningen. 

Har besökarna frågor om underhåll i bostaden framgår det oftast i bostadsannonsen vad som får och inte får göras. Har besökarna frågor som du som hyresgäst inte kan svara på, ber du dem att kontakta Uppsalahem. 

Under visningen kan du som hyresgäst berätta om lägenheten kan hyras ut tidigare eller om du har något i lägenheten du vill lämna kvar eller sälja, till exempel en diskmaskin.  

Visningen bör hållas ca 10-14 dagar efter Uppsalahem gjort en besiktning av lägenheten och du väljer fritt på dag och tid, både vardag och helger fungerar. Hör av dig till oss med den tid och dag du väljer för visningen så vi kan få med det i lägenhetsannonsen. 

Om jag får förhinder 

Om du blir sjuk eller får förhinder till den bestämda visningstiden är det till Bostadsförmedlingen du hör av dig. Då får du ange en ny dag och tid som de kan bjuda in personerna till. 

Kontakt till Uppsala Bostadsförmedling 077-171 00 00. 

Så här går visningen till

De 10 första personerna i kön på Bostadsförmedlingen kommer att få en inbjudan till visningen. Du öppnar ytterdörren eller entrédörren så att alla kan komma in det klockslag som bestämts. Du låter sedan personerna få tillträde till din lägenhet i 30 minuter. 

Efter 30 minuter, eller så snart alla tittat klart på lägenheten, är du klar med visningen och kan låsa dörren. 

Känner du dig osäker på att vara helt själv i lägenheten med besökarna rekommenderar vi att du bjuder in en till person som du känner, till exempel en vän eller familjemedlem. 

Efter visningen

I undantagsfall kan det bli aktuellt med en till visning. Detta kan hända om ingen på den första visningen är intresserad av lägenheten. Vi behöver då bjuda in 10 nya besökare till ett nytt visningstillfälle. Uppsalahem kommer att meddela dig om det blir aktuellt.  

Om du absolut inte kan hålla visning fysiskt går det bra att göra en digital visning av lägenheten. Du får då instruktioner på hur man filmar och tar bilder på lägenheten som sedan skickas till Bostadsförmedlingen. Denna digitala visning kan ske tidigare än om du hade hållit i en fysisk visning.