När hösten kommer kan det kännas kallare i din bostad. På många element sitter det en termostat som känner av värmen i lägenheten så att det alltid ska vara 20 grader. När du har rätt temperatur i din lägenhet är elementen svala.

Kallt ute - kallt inne

Temperaturen i din bostad ska vara 20 grader. Känns det kyligt hemma? Börja med att göra en egen värmemätning innan du felanmäler. Den ska göras mitt på en innervägg i din bostad. Vid fönster och golv kan det vara kallare än 20 grader. Äger du ingen termometer så kan du kostnadsfritt hämta ut en på vårt Kundcenter. Om temperaturen under 20 grader så gör felanmälan här

OBS! Ta en bild på din termometer som visar hur många grader du har i bostaden. När vi kommer hem till dig kommer vi också mäta temperaturen. Se nedan hur du mäter temperature på ett korrekt sätt. 

Kalla element

Alla upplever vi värmen på olika sätt. Speciellt när det går från sommar till höst mot vinter. Du fryser, elementet är kallt och du börjar tro att Uppsalahem har stängt av värmen eller att något är fel. Men så är det väldigt sällan. På elementen sitter en termostatventil som känner av värmen.

Vid snabba väderomslag och när hösten smyger sig på kan man bli extra frusen. I de flesta bostäder finns det element med en termostat som är temperaturstyrd. Det betyder att elementen anpassar sig till temperaturen i lägenheten. När temperaturen är under 20 grader så sätts elementen igång och upplevs varma. De ska då vara varma upptill och kallare längre ner för att få ut maximalt med värme. 

Eftersom elementen anpassar sig till temperaturen i bostaden så innebär det därmed också att när bostaden uppnått 20 grader så slår elementen ifrån och upplevs kalla. Så snart temperaturen börjar sjunka under 20 grader så startar dock elementen upp igen.

Klä dig efter temperatur

Vissa upplever att 20 grader är för kallt. Tyvärr kan vi inte höja tempraturen mer än så, men en extra tjocktröja och raggsockor gör stor skillnad. Även aktivitetsnivå, lufthastigheten och luftens fukthalt spelar roll för upplevd temperatur. 

Håll värmen inne

Stäng portdörren för att hålla värmen inne. Ta bort grus som gör att porten inte stängs. Det är också alla alla hyresgästers gemensamma ansvar att se till att vår boendemiljö är så säker som möjligt. 

Snabba tips vid kallt inne

  • Möblera om så att det till exempel inte står en soffa eller hänger gardiner framför elementet eftersom det hindrar den varma luften från att spridas i lägenheten.
  • När du vädrar din lägenhet är det bäst att göra det med tvärdrag i några minuter, ha inte ett fönster på glänt hela tiden. 

Så här mäter du temperaturen

Det är temperaturen mitt i rummet som ska vara 20 grader. Du ska därför utföra mätningen i ögonhöjd på en innervägg (d.v.s. en vägg mellan två rum och utan fönster). Termometern ska placeras minst 1 meter in från yttervägg. Är temperaturen 20 grader (+/- 1 grad vid väderomställningar) så är det i regel inget fel. Skulle temperaturen däremot understiga 20 grader så ska du göra en felanmälan.


I seniorbostäder, med ett särskilt +55 kontrakt, ska temperaturen istället vara 22 grader.

Bra luft i lägenheten

Känns det kvavt i lägenheten? Hur öppnar man ventilerna och varför ska man hålla dem rena? Så gör du för att stänga värmen ute på sommaren och för att behålla den på vintern.