Här får du tips på hur du kan leva mer klimat- och miljösmart i vardagen genom att spara energi, konsumera klimatsmart och mycket mer. Det finns många enkla sätt att göra skillnad!

Spar energi och minska klimatpåverkan

Energi används för att värma upp hus och vatten, till hissar och till belysning. Genom att minska din förbrukning kan du minska miljö- och klimatpåverkan, spara på jordens resurser och samtidigt din egen elräkning. Tips på hur du kan spara energi.

Bli en återvinnare

Att källsortera ditt avfall så det kan återvinnas spar både energi och resurser och är ett enkelt sätt att göra skillnad. Vi strävar efter att erbjuda dig som hyresgäst möjlighet att sortera förpackningar och matavfall så nära hemmet som möjligt. Läs om miljönyttan med återvinning och smarta källsorteringstips.

Välj klimaträtt i vardagen

I Uppsalahems pilotprojekt Klimaträtt minskade deltagarna på bara ett halvår sina klimatutsläpp från boende, transporter och mat med 31 procent. Resultatet visar att det med hjälp av kunskap och enkla lösningar är möjligt att ändra sina vanor. Läs och inspireras av hur deltagarna gjorde för att leva mer Klimaträtt. 

Niklas: Viktigaste förändringen man kan göra är att åka kollektivt
Katarina: Våga äta vegetariskt och pröva nya maträtter

Tvätta och städa miljösmart

Undvik giftiga kemikalier när du städar, bra både för dig och för miljön! Naturskyddsföreningen ger bra tips på miljövänliga städalternativ i Grön guide. När du tvättar, använd miljömärkt tvättmedel och dosera lagom mycket. Hur mycket som behövs beror på vattnets hårdhetsgrad. I Uppsala är vattnet medelhårt (8 °dH). Ett sätt att slippa tvätta så ofta är att hänga ut kläder på vädring.