Får jag ha inneboende i min lägenhet om jag har ett förstahandskontrakt?
Ja, självklart får du som har ett förstahandskontrakt på en lägenhet eller ett radhus ha inneboende. En förutsättning för att det ska räknas som en inneboende är att du själv bor kvar permanent i bostaden. Om du inte gör det är det en olovlig andrahandsuthyrning och du kan då bli av med ditt kontrakt.
Du som hyresgäst får inte tjäna pengar på din hyresrätt genom att sänka dina egna boendekostnader på den inneboendes bekostnad. Därför måste hyran du tar ut av din inneboende vara proportionerlig i förhållande till hur stor del av din bostad som inneboenden hyr. Vissa tillägg får göras för möbler, utrustning och andra nyttigheter. Om du har flera inneboenden får den sammanlagda hyran som dessa betalar inte överstiga förstahandshyran.
Om du tar ut en för hög hyra av din inneboende riskerar du att förlora ditt förstahandskontrakt. Läs mer här om vilken hyra du kan ta ut.
Checklista för inneboende
Begär skälig hyra! Den andel av din hyra som motsvarar den yta du hyr ut plus en andel av hyran för delade utrymmen.
Gör rimliga pålägg! Om du hyr ut möblerat kan du lägga på 10 till 15 procent. Om el och kabel-tv ingår, lägg på kostnader för det. Kolla upp personen!
Be om referenser, kolla betalningsanmärkningar.
Var öppen! Det blir enklast om båda vet vad som gäller från början. Skriv kontrakt!
Länkar till bra avtalsmallar finns på www.hyresgastforeningen.se.
Vad ingår? Precisera allt, exempelvis tillgång till kök, tv, porslin.
Skriv löpande kontrakt! Du kan då säga upp din inneboende med en månads varsel ifall ni inte trivs ihop. Ett tidsbestämt avtal kan du bara säga upp till den tidpunkt då avtalet löper ut.
Kolla hemförsäkringen! Hos vissa bolag kan en inneboende vara medförsäkrad, hos andra inte och då bör ni ha varsin försäkring.
Bo kvar själv! Annars är det en olovlig andrahandsuthyrning och du kan bli av med ditt kontrakt.
Säg upp i tid! Även om ni har skrivit att en månads uppsägningstid gäller har din hyresgäst nästan alltid rätt till tre månader.
Vägrar han/hon flytta ut? Kontakta kronofogden.
Källa: Susanna Skogsberg, förbundsjurist, Hyresgästföreningen.