Många saker i ditt boende kan du fixa eller laga själv! Men hur fungerar det egentligen med säkerhetsdörr? Med vattenlås eller vitvaror i köket? Tillsammans med Sveriges Allmännytta har vi tagit fram tio instruktionsfilmer som hjälper dig att reda ut hur många saker i ditt hem fungerar eller ska skötas. Filmerna är uppdelade på olika teman och finns textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Strömlöst i lägenheten

Vad gör du om elen slutar fungera? Hur felsöker du och byter säkringar eller proppar? I filmen får du tips och råd för hur du ska tänka när det är strömavbrott.

Bra luft och värme i lägenheten

Känns det kallt eller kvavt i lägenheten? Hur öppnar man ventilerna och varför ska man hålla dem rena? Så gör du för att stänga värmen ute på sommaren och för att behålla den på vintern.

Rensa vattenlåset

Luktar det illa från handfatet på toan? Har du fått helt stopp? Eller rinner det dåligt? Här får du handfasta tips på hur du gör för att rensa vattenlåset.

Städa golvbrunnen

Rinner vattnet dåligt i badkaret eller duschen? Är det helt stopp? Luktar det illa? Så gör du för att rensa golvbrunnen. Glöm in att trycka dit insatsen ordentligt när du rengjort.

Brandsäkra dig

Hur du förhindrar brandolyckor, hemma hos dig och i trapphuset. Bland annat genom att funktionskolla brandvarnaren, städa spisfläkten och inte ställa saker i trapphuset! Tänk på att Uppsalahems brandvarnare inte har ett utbytbart batteri - vi byter brandvarnaren åt dig!

Vanligt tvättvett

Så här håller sig alla glada i tvättstugan. Bland annat genom att hålla rent, bara tvätta när man har bokat - och plocka bort luddet från torktumlarens filter förstås.

Sortera matresterna

Hur sorterar man sina sopor på rätt sätt? Var slänger man matavfallet? Matavfallspåsar kommer inom kort att börja användas i Uppsala. Här får du tips på hur påsarna fungerar.

Stopp i diskhon

Använda smock och fettratt - och inte hälla fett och olja ner i avloppet. Det är några smarta saker för att slippa stopp i diskhon. Matfettet kan du spara i en flaska och lämna in på återvinningscentralen, eller i din miljöstuga om den har ett uppsamlingskärl.

Kökets vitvaror

Så byter du lampa i ugnen, fläkten och kylen - och avfrostar frysen. Det här är 1 av 10 filmer som lär dig som bor i lägenhet att sköta sysslor i och kring hemmet.

Din säkerhetsdörr

Så här fungerar din säkerhetsdörr. I filmen får du tips på hur du låser upp, låser och hänger extranyckeln i låskolven på din säkerhetsdörr.

 Filmerna är producerade för allmännyttan i ett samarbete mellan Mia Olsson Broander från Bostads AB Poseidon/Framtidenkoncernen, Viktor Ragnemar VC och SABO. Vill du använda filmerna på ditt allmännyttiga bostadsföretag, kontakta SABO.