In- och avflyttningsdagen är den första helgfria vardagen i månaden. Det finns en hel del att tänka på inför din flytt. Här listar vi några av de saker som är bra att tänka på vid inflytt.

DITT HYRESAVTAL

Ditt hyresavtal är en värdehandling. Där står bland annat vad som ingår i hyran, dina rättigheter respektive skyldigheter som hyregäst, uppsägningstid och inflyttningsdatum. Det är bara personen på kontraktet som kan beställa underhåll och tillval samt ansöka om bostadsbyte eller tillåtelse om att hyra ut i andrahand.

LÄGENHETSBESIKTNING

Det är viktigt att du känner att din nya bostad är fräsch när du flyttar in. Om det inte skulle vara fallet rekommenderar vi att du kontaktar ditt områdeskontor direkt. Innan du flyttar in gör vi en lägenhetsbesiktning där vi tittar på bland annat ytskikt, inredning med mera. Men ibland händer det att en brist inte upptäcks på grund av exempelvis möbler som dolt eventuella skador. Det är viktigt att du hör av dig inom åtta dagar om du skulle vara missnöjd. Fylla i och skicka in blanketten "Mina synpunkter på bostaden" som du fick när du flyttade in. Det är först efter du flyttat in som vi kan åtgärda eventuella brister i bostaden. Vi utför inte en städbesiktning. 

TIDIGARE INFLYTTNING

Om du och den tidigare hyresgästen kommit överens om ett tidigare inflyttningsdatum så ansvarar du själv för att städningen av bostaden är godkänd. Om det inte är ordentligt städat så är det du som får stå för arbetet och kostnaden.

NYCKLAR

In- och avflyttningsdagen är den första helgfria vardagen i månaden. Nycklar kan hämtas efter klockan 12:00 på inflyttningsdatum hos Great Security. Om du inte kan komma personligen måste den som ersätter dig ha en fullmakt. Läs mer om vart du kan hämta ut din nycklar här.

EL

Som hyresgäst ansvarar du själv för att teckna och avsluta abonnemang för din hushållsel. Tänk på att göra detta i god tid innan du flyttar så att du inte behöver betala någon annans elförbrukning eller vara utan el i din nya bostad.

Ibland ingår el i hyran och då behöver du inte teckna något abonnemang. På ditt hyreskontrakt kan du se om el ingår eller inte.

INDIVIDUELL MÄTNING AV VATTENFÖRBRUKNING

Vi installerar individuell mätning av kall- och varmvatten i alla våra nyproduktioner. Detta för att du ska ha möjlighet att styra kostnaden själv. Dessutom är det ett viktigt steg i Uppsalahems miljöpolicy för att minska energi- och vattenförbrukningen i våra hus. 

DIN NYA ADRESS

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket  så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider sedan din nya adress till samtliga myndigheter och till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring .

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska också ha ditt namn på dörren eller på postboxen i entrén. Så du ska inte ange c/o i din flyttanmälan.

TECKNA EN HEMFÖRSÄKRING

Om du inte redan har en hemförsäkring är det klokt att skaffa en. Den täcker skador på dina ägodelar och hjälper dig till exempel med en tillfällig bostad om du skulle råka orsaka en större skada på fastigheten, som en brand eller vattenläcka.

TRYGGAHEMMET

Din trygghet är viktig för oss. Därför bjuder vi dig som är nyinflyttad hos oss på två månader hemförsäkring hos Trygg-Hansa för ditt nya boende. Vi vill att du ska få en trygg start i ditt nya boende hos oss. Därför har vi inlett ett samarbete med Trygg-hansa där du som är ny hyresgäst hos oss får en hemförsäkring.

BREDBAND, TV OCH TELEFONI

I de flesta av våra bostäder har vi nu ett öppet fibernät som ger dig möjlighet att själv kunna välja vilken leverantör som ska leverera internet, TV och telefonitjänster till din bostad. Kom ihåg att beställa dessa tjänster i god tid innan inflytt.

DIN HYRA

Hela hyran betalas i förskott och ska vara oss tillhanda senast den sista vardagen i varje månad. Din grundhyra står i hyreskontraktet och där ser du också vad som ingår. Värme och vatten ingår i hyran om det inte står något annat på kontraktet.