Varje månad betalar du hyra för bostaden. Här följer vad som gäller för bland annat hur hyran sätts, när den ska vara betald samt vilka betalningsalternativ du har.

Det som ingår i hyran

I hyran för studentrum ingår hushållsel, vatten, värme, tillgång till tvättstuga. För studentrum som ligger i korridor med gemensamt kök betalar du hyra för 10 månader. Juni och juli är hyresfria.

I hyran för de flesta lägenheter ingår vatten, värme och tillgång till tvättstuga. El ingår inte i hyran så glöm inte att teckna elabonnemang. För lägenheter betalar du 12 månaders hyra.

Hur bestäms hyran?

Hyrorna bestäms genom förhandlingar mellan Uppsalahem och Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder, HUS.

Betalning av hyra

Hyran betalar du i förskott senast den sista vardagen före varje kalendermånads början. Betalar du hyran via eget post- eller bankgiro, ska betalningsuppdraget ha kommit in till post- eller bankkontoret senast sista vardagen före kalendermånads början. Studentstadens bankgironr är 353-8410.

Du kan välja mellan att betala hyran på följande sätt:

  1. E-faktura. Du får en elektronisk faktura direkt till din internetbank. Du måste själv gå in och godkänna betalningen. Gör gärna en elektronisk anmälan via din internetbank.
  2. Autogiro. Du får en avi så att du ser beloppet som dras automatiskt från ditt konto den sista i varje månad, eller om den sista infaller på en helgdag så dras beloppet första vardagen efter.
  3. Swish. Du hittar hyresavin i boendeappen och kan där betala direkt med swish.
  4. Avi. Du får en avi och betalar själv.
  5. Cross Border payment, IBAN (International Bank Account Number) för Uppsalahem Studentstaden är = SE5995000099604203835584  och  Bic/swift code is = NDEASESS

Vid internetbetalning krävs ocr-numret. Det hittar du framför beloppsfältet på avin (16 siffror), referensnr. Var noga med att ange rätt ocr-nummer.

Hittar du inte din avi för betalningen och behöver ta reda på ditt ocr-nummer kan du alltid logga in på Mina sidor. Där hittar du all information om din hyra och kan även se om den är betald i tid.

Betala hyran med autogiro

Om du är ansluten till din internetbank kan du teckna autogiromedgivande när du är inloggad. Du söker då på Uppsalahem som betalningsmottagare, bankgironummer 5012-5491.

Gör en elektronisk anmälan via din internetbank eller ladda ner blanketten om Autogiroanmälan. Skriv ut och fyll i blanketten. Du behöver följande uppgifter för att fylla i blanketten: 

Vårt organisationsnummer: 556137-3589 Observera att "Betalarnummer" på blanketten är kontraktsinnehavarens (ditt) personnummer (10 siffror). Ange gärna telefonnummer på blanketten.

Posta sedan blanketten till oss på adress:
Uppsalahem Hyresavdelningen Box 2114 750 02 Uppsala

Hyran kommer att dras från ditt konto den sista i varje månad, eller om den sista infaller på en helgdag så dras beloppet första vardagen efter. På din hyresavi ser du att din hyra dras via autogiro. Det är viktigt att det på betalningsdagen finns pengar på ditt konto som är kopplat till autogirot. 

Viktigt att betala i tid

Var noga med att betala din hyra i tid så du inte riskerar extra avgifter, betalningsanmärkning eller i värsta fall uppsägning. Det är alltid bättre att du hör av dig till vår hyresavdelning om du av någon anledning är sen med hyran. Vi godkänner normalt inte att hyran är sen, men vi kan göra en notering för kännedom.

Rutiner för krav

Betalas inte hyran/fakturan i tid kommer ärendet att överlämnas till inkasso och då tillkommer även en inkassoavgift på 180 kronor per ärende. Var därför noggrann och betala din hyra i tid. Tänk på att det tar ca 2-3 arbetsdagar för banksystemen att hantera betalningar.