Som är hyresgäst är du ansvarig för att hålla rent, rensa och underhålla de synliga delarna av avloppen i din lägenhet. Det gäller både i köket, badrummet och badkaret/duschen.

Ibland kan vattnet rinna undan sakta i handfatet, i köket eller i duschen. Ibland kan det till och med vara helt stopp. Det beror nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset eller i rören.

Förutom att hålla rätt rent och rensa. Så är det jätteviktigt att tänka på vad man får och inte får spola ner i avloppet. Det enda som får spolas ner i avloppet är vätska, kiss och bajs samt toalettpapper, allt annat ska sorteras och slängas som avfall. Exempel på vanliga saker som orsakar stopp som man absolut inte får spola när i avloppet är matrester, kaffesump, hår, bomull, hushållspapper, servetter, olja och fettrester.

Rengöring av golvbrunn i badrum/duschrum

 

Dålig lukt i badrummet eller sakta rinnande vatten? Det kan du många gånger själv åtgärda genom att göra rent i golvbrunnens vattenlås. Vattenlåset ser ut som en liten hink och där samlas hår och tvålrester.

  1. Så här gör du för att göra rent i golvbrunnen:
  2. Peta upp locket på golvbrunnen med ett redskap som passar.
  3. Lyft upp vattenlåset ur golvbrunnen och töm ut dess vattnet i toalettstolen. Andra rester så som hår ska läggas i komposten eftersom de kan skapa stopp i avloppet. Se till att göra rent vattenlåset på både in och utsida.
  4. Sätt tillbaka vattenlåset i golvbrunnen och se till att den sitter ordentligt. Skulle vattenlåset inte vara korrekt tillbakamonterat kan avloppslukt att komma upp ur avloppet. Den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaks vattenlåset.
  5. Lägg tillbaka locket ovanpå golvbrunnen.
  6. Spola på vatten. Utan vatten i vattenlåset kan avloppslukt ta sig in i badrummet. Ibland kan vattenlåset torka ut om avloppet inte använts på länge eller om det är varmt. I ett sådant fall spolar du bara på nytt vatten på golvbrunnen.

Stopp i handfatet

Under handfatet där röret kröks sitter en behållare, vattenlås, som förhindrar att dålig luft kommer upp. I vattenlåset kan det många gånger samlas smuts som tillsist blir till en propp.

 

För att få bort proppen finns det två saker du kan göra.

  1. Använd en vaskrensare,(finns att köpa i byggaffärer eller välsorterade varuhus). Pressa vaskrensaren över avloppshålet. Fyll på handfatet till hälften med vatten och håll sedan för handfatets avrinningshål med tummen eller en bit tejp så luft inte kan komma in eller ut. Rör vaskrensaren upp och ner för att skapa ett luftsug. Det tar i de flesta fall bort proppen.
  2. Fungerade det inte att få bort proppen med vaskrensaren så kan du rengöra vattenlåset. Skruva av den undre delen av behållaren under handfatet. Kom ihåg att ställa en hink under eftersom vattenlåset innehåller vatten som då rinner ut. Ibland kan smuts sitta kvar invändigt utan att följa med vattnet ut och man får då försöka gräva ut det. När du inte längre kan se eller känna någon smuts så skruva tillbaks underredet och testa om vattnet rinner undan som det ska i handfatet.
  3. Förhoppningsvis är problemet löst men skulle det inte vara det så gör en felanmälan till oss.


Stopp i köket

Använda smock och fettratt - och inte hälla fett och olja ner i avloppet. Det är några smarta saker för att slippa stopp i diskhon. Matfettet kan du spara i en flaska och lämna in på återvinningscentralen, eller i din miljöstuga om den har ett uppsamlingskärl.