Till alla våra hyresgäster delar vi under hösten ut papperspåsar med tillhörande plastbehållare för sortering av matavfall.

Uppsala Vatten har infört att allt matavfall ska sorteras i papperspåsar istället för plastpåsar.

Vi på Uppsalahem och Uppsala vatten ser nu till att alla som bor hos oss får hem både papperspåsar och behållare. Vi kommer dela ut påsar under hela hösten vilket gör att vissa hushåll redan har fått medan andra strax står på tur.

Utdelning

Innan utdelningen kommer du få en avisering om när vi delar ut påsarna i ditt trapphus. Vi delar ut dessa behållare och papperpåsar till varje hushåll genom att ställa dem utanför ytterdörren. Har du redan behållare och påsar så låt dem stå kvar utanför dörren så samlar vi upp dem igen efter ett tag. 

Fler papperspåsar

För den som behöver fler papperspåsar finns de att hämta i de flesta miljöstugor, på vissa mataffärer och på återvinningsstationerna. En bunt innehåller 100 st påsar, byter du påse var tredje dag så räcker två buntar ett helt år. Du slänger dina fulla matavfallspåsar på samma ställer som tidigare i miljöstugan.

Minskar plasten

Det finns en mycket god anledning till att Uppsala Vatten nu har valt att införa papperspåsar istället för plastpåsar vid matavfallshanteringen. Tack vare de nya papperspåsarna så kommer användandet av plastpåsar att minska vilket bidrar till att minska utsläppen av koldioxid. Papperspåsarna gör också att biogödseln som produceras från matavfallet blir fri från plast.

På Uppsala Vattens hemsida kan du läsa mer om hur det fungerar med papperspåsarna.