Studentstaden, Uppsalahem och Uppsala parkerings AB utvecklar tillsammans porten till Rosendal med studentbostäder, parkering och en livsmedelsbutik i ett.

Från vänster: Elnaz Alizadeh, Styrelseordförande på Uppsalahem. Lennart Johansson, VD på Uppsala parkering. Stefan Sandberg, VD på Uppsalahem. Jonas Andersson, Ordförande på Uppsala parkering. Foto: Anders Tukler

Projektet som heter Dansmästaren, kommer både att rymma 133 studentbostäder och 470 parkeringsplatser och är ritad av Tengbom Arkitekter. Byggnaden har två uttryckssätt, fasaden som rymmer parkeringshuset mot Dag Hammarskjölds väg består av vertikala stållameller av Cortenstål, som blir naturligt rostigt och ska efterlikna de vackra tallarnas stammar i den närliggande Kronåsparken. Studentbostäderna, som vetter mot Soldathemsvägen och utgör baksidan av parkeringshuset kännetecknas av en stilren vit putsad fasad, med delvis rundade hörn.

För de båda kommunala bolagen är det första gången man nyproducerar i ett gemensamt projekt.
- Det här blir de första studentbostäderna i Rosendal och läget är utmärkt mellan Ångströmlaboratoriet, BMC och Uppsala Universitet. Utvecklingsmässigt har det varit ett nöje att samarbeta med Uppsala Parkerings AB och hitta synergieffekter mellan oss, säger Uppsalahems vd Stefan Sandberg.

Parkeringsplatserna är efterlängtade

Brist på parkeringsplatser och laddstolpar är en utmaning i Rosendal och de 470 nya parkeringsplatserna är efterlängtade.
- I en växande stadsdel behövs moderna sätt att förvara sin bil. I det nya parkeringshuset har vi gjort en storsatsning på laddplatser för elbilar och ett modernt system för besöksparkeringen. Vi har också jobbat mycket med belysning och trygghetsskapande åtgärder, säger Lennart Johansson, vd på Uppsala Parkerings AB.

Beräknad inflytt sker till hösten 2020 och totalentreprenör är NCC.

För frågor:
Stefan Sandberg, vd Uppsalahem stefan.sandberg@uppsalahem.se 0708-24 89 01
Lennart Johansson, vd Uppsala Parkerings AB lennart.johansson@uppsalaparkering.se 018-7274046