Livet mellan husen är viktigt för både tryggheten och grannsämjan. Därför jobbar Uppsalahem kontinuerligt med kundundersökningar och att ta in idéer från hyresgäster. Det har lett till att Uppsalahem tillsammans med en hyresgäst nu skapat en unik oas där studenterna i Flogsta kan umgås och lära känna varandra.

Idéen kom in som ett förslag från Uppsalahems hyresgäst Joar Mattson. Joar var då precis färdigutbildad arkitekt vid universitetet i Umeå och hade flyttat till studentområdet Flogsta med sin sambo som skulle plugga. På plats fick han flera idéer på vad man skulle kunna göra för att förbättra området för de boende.

- Jag har alltid varit intresserad av miljonprogrammen och hur mycket potential det finns i de områdena. Det finns mycket yta mellan husen som kan utvecklas. Där vi bor i Flogsta ser mycket dessutom likadant ut och det kan vara svårt att orientera sig, så förutom gemensamhetsytor behöver vi platser som skapar variation och igenkänning. Säger Joar.

Uppsalahems förvaltare på studentområdet, Mikael Larsson, nappade direkt på idéen när Joar hörde av sig. Just då fanns det inga pengar till att utföra projektet men Mikael och Joar träffades ändå och diskuterade förutsättningarna. Att skapa platser som ger mervärde till hyresgästerna är något som Uppsalahem ständigt försöker främja vilket ledde till att det något år senare kunde avsättas pengar som gjorde att projektet kunde genomföras.

Förvaltare Mikael har samordnat, budgeterat och dragit i trådarna medan Uppsalahems hyresgäst Joar har stått för idéerna, utformningen och framtagande av ritningar. Joar har även sett till att bygglov kom på plats innan trädgårdsanläggaren Hallbloms tog över ritningarna och förverkligade oasen.

- Jag skickade in lite olika idéer till Uppsalahem och på slutet blev en av dem verklighet. Jag tycker det är coolt att jag fick chansen att presentera mina idéer och att det finns folk som Mikael som vågade satsa. Under projektet har jag fått vara med hela vägen. Som nyutexaminerad har det varit väldigt lärorikt eftersom jag behövt ta reda på saker allt eftersom projektet fortlöpt. Även om vi har kompromissat en del så är jag nöjd med resultatet och jag ser fram emot när de gröna klätterväxterna växt upp och blir pricken över i.

Fredagen den 10 juni var studenterna som bor hos Uppsalahem i Flogsta inbjudna till invigningen med pizza och grillning, precis så som tanken är att platsen ska användas i framtiden. Förvaltare Mikael fanns på plats under invigningen och räckte över den sista puzzelbiten till oasen, nämligen en namnskylt med namnet Joars Oas.

- Självklart nappar jag när jag hör om en bra idé! Våra hyresgäster ser många gånger vad som behövs för att förbättra boendet och kommer de med idéer lyssnar jag för att se om det är något som kan bli verklighet. Joars engagemang och inspirerade vision gjorde att vi tillsammans kunde utföra projektet och vi ville därför uppkalla platsen efter honom. Vi har redan fått kvitto på att Joars oas är uppskattad då det under invigningen kom studenter som ville grilla där redan samma kväll, det kändes jättekul! säger förvaltare Mikael Larsson.

För den som vill se hur Joars oas blev kan besöka Uppsalahems innergård bakom Flogstavägen 77-93.