Uppsalahem kan vinna Sveriges Byggindustriers nyinstiftade pris Jämställdhetsbygget. Priset delas ut till en organisation eller företag som aktivt arbetar för en mer jämställd bransch. Vinnaren presenteras på Årets Bygge-galan den 26:e mars.

Stefan Sandberg, vd och Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare.

– Vi är jätteglada att vara nominerade till ett pris för ett arbete vi tycker är enormt viktigt och satsar mycket på. Och det är extra roligt att vi är en av finalisterna eftersom det är ett kvitto på att vårt arbete gör avtryck i branschen. Vi hoppas att det här kan sprida goda exempel på hur det går att arbeta med jämställdhetsfrågor såväl i organisationen som konkret i verksamheten, säger Stefan Sandberg, vd på Uppsalahem.

Uppsalahem har jobbat med jämställdhet under en längre tid och under förra året tog vi arbetet vidare till nästa steg. För att nå längre tar vi nu hjälp av både samarbetspartners och kunder.

– Om vi arbetar tillsammans med våra leverantörer och hyresgäster får vi bättre möjligheter att bygga hållbara och inkluderande bostadsområden där många vill bo, säger Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare.

Hållbarhetskrav i upphandlingar

För en tid sedan införde Uppsalahem hållbarhetskrav i alla upphandlingar. Och sedan 2018 ingår även jämställdhet i de krav som ställs på alla leverantörer och entreprenörer vid en upphandling.

– När vi började med miljökrav var det många leverantörer som tog det som ett tillfälle att slipa på sina rutiner och hitta nya arbetssätt. Vi hoppas att kravet på jämställdhet leder till en liknande förändring. En tydlig jämställdhetsagenda tror vi är en nyckel för att tillsammans skapa ett mer hållbart och jämställt samhälle, säger Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare.

Under 2019 kommer Uppsalahem att fortsätta utveckla hur vi jobbar med jämställt byggda miljöer. Bland annat ser vi till att upphandla arkitekter med kompetens på området.

– Det här är ett jättespännande arbete som vi hoppas kan bidra till att Uppsala blir en ännu bättre plats att växa upp på och leva i, säger Stefan Sandberg, vd på Uppsalahem.

Fakta om Jämställdhetsbygget – byggbranschens jämställdhetspris:
Priset Jämställdhetsbygget startades av fyra unga tjejer och drivs tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Syftet är att hylla satsningar som har bidragit till en mer jämställd bygg- och anläggningsbransch. Förhoppningen är att priset leder till att fler tar reella initiativ som leder till en mer attraktiv byggbransch med ökad jämställdhet. Utöver Uppsalahem är JM bostads Snickarpodd och Golvkedjan nominerade till priset Jämställdhetsbygget. Priset delas ut på Årets Bygge-galan den 26:e mars 2019.

Motivering:
Jämställd upphandling – Uppsalahem arbetar både internt och externt med jämställdhet som en naturlig del i hela företaget. Utöver en egen ambitiös aktivitetsplan lyfter Uppsalahem jämställdhetsarbetet till en ny nivå genom att ställa tydliga krav hos sina leverantörer. I samtliga upphandlingar bifogas en tydlig checklista för vilka jämställdhetskrav deras leverantörer förväntas leva upp till. Dessutom bidrar Uppsalahem till ökad jämställdhet genom att bedriva aktiva insatser för att öka tryggheten i utsatta områden och för att alla ska komma till tals i hyresgästdialoger. Vi inspireras även av deras vision om att bli Sveriges mest jämställda bostadsbolag”.

För frågor:
Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare. E-post: beatrice.nordling@uppsalahem.se Telefon: 018 727 35 41
Stefan Sandberg, vd. E-post: stefan.sandberg@uppsalahem.se Telefon: 018 727 34 01