Temperaturen i din bostad ska vara 20 grader. I seniorbostäder, med ett särkskilt +55 kontrakt, ska temperaturen istället vara 22 grader.

Värme

Under vår, sommar och tidig höst är det på grund av den varma utetemperaturen ofta mer än 20 grader inomhus. Detta trots att någon värme inte tillförs från elementen. Sommartid, till exempel under en värmebölja, måste man dock acceptera att det kan bli varmare också inomhus. Vid extrema väderomslag kan inomhustemperatur stiga till högre grader. 

Tänk på att solen kan vara en orsak till hög inomhustemperatur, dra för persienner och gardiner för att minska solinsläppet i lägenheten. 

Kyla

Vid snabba väderomslag och under senhösten/vintern, när temperaturen ute sjunker och uppvärmningen istället sätter igång, så märker man av temperatursänkningen extra väl. I de flesta bostäder finns det element med en termostat som är temperaturstyrd. Det betyder att elementen anpassar sig till temperaturen i lägenheten. När temperaturen är under 20 grader så sätts elementen igång och upplevs varma. De ska då vara varma upptill och kallare längre ner för att få ut maximalt med värme. 

Eftersom elementen anpassar sig till temperaturen i bostaden så innebär det därmed också att när bostaden uppnått 20 grader så slår elementen ifrån och upplevs kalla. Så snart temperaturen börjar sjunka under 20 grader så startar dock elementen upp igen.

Känns det kyligt hemma? Börja med att göra en egen värmemätning, innan du felanmäler. Instruktion för hur du utför en korrekt mätning hittar du direkt nedanför. Äger du ingen termometer så kan du kostnadsfritt hämta ut en sådan i vår reception som ligger på Väderkvarnsgatan 17 (Karta). Om temperaturen understiger 20 grader så kommer vi självklart ut och hjälper dig. 

 

Så här mäter du temperaturen

Det är temperaturen mitt i rummet som ska vara 20 grader. Du ska därför utföra mätningen i ögonhöjd på en innervägg (d.v.s. en vägg mellan två rum och utan fönster). Termometern ska placeras minst 1 meter in från yttervägg. Är temperaturen 20 grader (+/- 1 grad vid väderomställningar) så är det i regel inget fel. Skulle temperaturen däremot understiga 20 grader så ska du göra en felanmälan via Mina sidor.