Från och med den första oktober skärps lagstiftningen för andrahandsuthyrning och handel med hyreskontrakt. Det här gäller framöver.

Från och med den första oktober 2019 skärps lagstiftningen för andrahandsuthyrning och handel med hyreskontrakt. Lagändringen innebär att det sätts ett tak för hur mycket hyra en andrahandshyresgäst eller inneboende maximalt får betala. Den som tar ut en högre hyra från sin andrahandshyresgäst eller inneboende kan komma att förlora sitt hyreskontrakt. Det blir även brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand och ta en för hög hyra utan Uppsalahems godkännande eller tillstånd från hyresnämnden. Den som gör det riskerar böter eller fängelse i upp till två år.

Hur mycket får du som hyr ut i andra hand ta betalt?

Vill du hyra ut din bostad i andra hand måste du ansöka om det. Det är då flera saker som ska fyllas i när du ansöker. En av dem är att du ska sätta en skälig hyra för andrahandshyresgästen. Du får aldrig inte ta ut en högre hyra från andrahandshyresgästen än den du betalar till oss. Du har rätt att också ta ut faktiska kostnader för andra nyttigheter såsom el, bredband och tv-kanaler. Om lägenheten hyrs ut med möbler och annan utrustning tex köksutrustning får du göra ett påslag på hyran med 0-15%.  

Om du tar ut för hög hyra av din andrahandshyresgäst riskerar du att förlora ditt förstahandskontrakt. Du riskerar också att få betala tillbaka den del av hyran som är oskälig.

Om du har en inneboende, vad gäller då?

För att få ha en inneboende måste du själv bo permanent i bostaden annars räknas det som andrahandsuthyrning vilket du behöver tillstånd för. Hyran du tar ut av din inneboende ska även den vara skälig. Du får får bara ta ut hyra som motsvarar den del av lägenheten som den inneboende använder. Har du flera inneboende får hyra tillsammans av de inneboende inte vara större än vad du själv betalar i hyra. Precis som för andrahandsuthyrning riskerar du ditt förstahandskonstrakt om du inte följer reglerna. Här kan du se räkneexempel.

Lägenhetsbyten

Om du vill byta din hyresrätt mot en annan hyresrätt behöver du tillstånd från oss, eller från hyresnämnden. Vill du byta lägenhet behöver både du och den du byter med ha bott i era lägenheter i minst 1 år, ni behöver även båda två ha beaktningsvärda skäl för bytet.

Det är olagligt att sälja och köpa hyreskontrakt

Vidare skärps reglerna kring köp och försäljning av hyreskontrakt. Det är inte tillåtet att begära, avtala om, ta emot eller lämna ersättning för ett hyreskontrakt. Det är brottsligt och den som gör det riskerar böter eller fängelse i upp till fyra år.

Misstanke om brott kommer att polisanmälas.

 

Nedan kan läsa mer om vad som gäller för:

Andrahandsuthyrning
Otillåten andrahandsuthyrning
Inneboende
Bostadsbyte
Överlåtelse av hyreskontrakt