Alla barn som bor i ett Uppsalahemhus har under sommaren möjlighet att kostnadsfritt anmäla sig till en sommaraktivitet. Temat för sommarens aktiviteter har varit rörelse och det har gått att välja på allt från hajkläger till basketläger.

4h läger är en av de aktiviteterna som våra hyresgäster kunde anmäla sina barn sig till på sommaren.

Under sommaren har fler än 160 barn deltagit i Uppsala Basketball Camp på multihallen USIF Arena i Rosendal. Arrangörerna bakom lägret är fyra välkända basketprofiler från Uppsala. Mannos Nakos, Axel Nordström, Anes Zekovic och Agnes Nordström.

– Det är en fantastiskt kul grej att Uppsalahem går in och hjälper till eftersom jag vet att det är en del familjer som har svårt att betala anmälningsavgiften. Det betyder att fler barn som gärna vill testa på att spela basket – som kanske inte har gjort det förut – får möjligheten och kanske väljer att börja spela basket i framtiden, säger Mannos Nakos.

Lägret har varit fördelat på tre perioder under sommaren där grupper om drygt 60 barn i åldrarna sju till tretton år under en vecka har fått spela basket.

– Basket är ganska enkelt att anpassa och vi gör inga superavancerade övningar. Det är mycket studsa bollar och att öva på skott. Det fungerar väldigt bra med mixade grupper, de som har spelat länge sätter lite fler skott och de som inte har spelat så länge sätter lite färre. Men då är det vårt jobb att motivera och få dem att tycka att det ändå är kul och att sätta nästa skott istället, säger Axel Nordström.

För många deltagare har mötet med basketprofilerna varit en stor glädje. Axel Nordström berättar att det har blivit både en och annan autograf som har skrivits under sommaren.

– Man märker att det är många barn som går med sina föräldrar och ser när Uppsala Basket spelar matcher. Och det blev väldigt bra när Agnes också kunde vara med – vi har försökt blanda upp det med både tjejer och killar som ledare – då kan vi fånga in alla målgrupper. Många barn har sagt att det är väldigt häftigt med autografer och att få hänga med oss ledare. Man vår en fin kontakt med varandra, säger han.

Agnes Nordström har varit ledare på ett flertal basketläger genom åren och hon tror att det finns mycket som barn kan lära sig genom att utöva en idrott.

– Man får till exempel lära sig att samarbeta och man träffar många olika människor. Det är en jätteblandning med barn från alla möjliga olika kulturer och bakgrunder. I den här åldern finns inga fördomar, och det är det som jag tycker är så himla bra med läger, man bryter alla ramar och enas runt idrotten, säger hon.

Varje lägervecka har avslutats med en stor samling i en nedsläckt baskethall där barnen till ett musikuppträdande har fått tävla i en ”dunktävling”.

Mannos Nakos, Axel Nordström och Agnes Nordström