En stad behöver kunna förändras i takt med samhällets utveckling. Med lite färg, barnskratt och engagemang går det att förändra det mesta till det bättre, till och med en tråkig och outnyttjad parkeringsplats. Genom nära dialog och medskapande med de boende har Uppsalahem nyligen testat detta i Gottsunda i projektet ”Från p-plats till samlingsplats”. Resultatet blev en plats som nu är till för alla utom bilarna.

Bild från invigningen av samlingsplatsen. Både personal och hyresgäster fanns på plats.

Att arbeta för ett bättre klimat och ett tryggare boende är något som Uppsalahem alltid strävar efter. Ett steg för att bidra till det är bland annat genom att se över outnyttjade ytor i våra områden. Stora ytor i våra städer består idag av parkeringsplatser. I takt med en förändrad mobilitet talar mycket för att alla dessa parkeringar inte kommer behövas. En outnyttjad yta där människor inte vistas kan förutom att kännas tråkig även leda till otrygghet. Genom att identifiera dessa ytor och tillsammans med de boende i området ta fram något som de själva efterfrågar kan man både öka trivseln och tryggheten.

- Det finns mer parkeringsyta än bostadsyta i Sverige och fler parkeringsplatser än invånare. Outnyttjade parkeringsplatser kan frigöra ytor för fler bostäder, mer grönska och bättre livsmiljö. I det här projektet har vi utforskat hur vi kan omvandla ett fåtal parkeringsplatser i dialog med våra hyresgäster, för att skapa hållbara värden för dem med enkla medel. Vi tror att lärdomar från detta projekt kan ge både oss och andra fastighetsägare inspiration och kunskap för fler platsomvandlingar framöver. Säger Åsa Pallin, hållbarhetsspecialist på Uppsalahem

I Gottsunda, vid Peterson-Bergers väg 17, fanns en parkeringsyta som hade sett sina bättre dagar och som var redo för förändring. De boende i området tillfrågades vad de ville ha för att platsen skulle bli mer hållbar, vackrare och inkluderande för alla. De boende svarade bland annat att de ville ha sittplatser, färg och blommor. De ville också ha en skylt med texten ”Gottsunda” för att hälsa alla välkomna och som visar på den stoltheten man känner för sitt område. Utifrån dessa tankar skapades en plats där alla kan vara och umgås.

Pergolan och möblerna har återbrukats från andra platser i Uppsala. Bokstäverna i texten Gottsunda har Uppsalahems egna snickare skapat. Under processen med att ta fram platsen har arkitektkontoret TIP (Theory Into Practice) varit involverad. De tillsammans med fastighetsägaren Uppsalahem har haft flera kreativa workshops med områdets barn vilket har resulterat i att barnen både bestämt färger och design på platsens markmålningar.  

Den 14 juni invigdes platsen av Uppsalahems hållbarhetsspecialisten Åsa Pallin och förvaltaren Wissam Hariz. Under invigningen kom det önskemål från de boende om att kunna använda platsen till loppisar framöver, vilket startats upp under sommaren och kommer fortsätta i höst.

Förändringen av platsen har gjort att den nu upplevs mer inbjudande och lekfull och förhoppningen är att den även kommer bidra till ökad trivsel i området.

- Under projektet har det varit viktigt att kunna visa hyresgästerna att vi gör det här för dem och att vi lyssnar på deras åsikter och idéer. Vi har under arbetet fått många positiva kommentarer från de boende vilket visar att allt arbete vi gjort har varit mödan värt. Tack vare hyresgästloppisarna känns platsen dessutom extra levande och det sporrar till ett cirkulärt tänk samtidigt som man får lära känna sina grannar. Säger Wissam Hariz, förvaltare på Uppsalahem.

Denna platsomvandling är en del av projektet ”Från p-plats till samlingsplats” tillsammans med IVL Svenska miljöinstitutet och arkitekterna Theory into practice, med delfinansiering från Vinnova. Uppsalahem är en av piloterna tillsammans med Familjebostäder i Göteborg och Örebrobostäder.