På en tom fastighet i Ulleråker tar Uppsalahem nu ett steg mot en mer hållbar framtid genom återbruk av gyllengula tegelstenar. Initiativet är en del av arbetet med att minska avfall, främja hållbarhet och bevara det som är tidstypiskt i bostadsområdena genom hållbara renoveringar.

Det är 150 år sedan dessa gula tegelstenar började tillverkas i Uppsala, under mitten av 1800-talet blomstrade Uppsala som en industriell knytpunkt, och de bördiga lermarkerna var perfekta för tegeltillverkning. Bergsbrunna tegelbruk blev en ledande producent av det karakteristiska gyllene fasadteglet.


På 1970-talet skulle Uppsalahem bygga 2500 nya bostäder i Gottsunda, och valet av det gula teglet från Bergsbrunna bruk var självklart.


Men nästan 50 år senare, vid renoveringen av en brandskadad fasad i Gottsunda, stod man inför en utmaning.
– Bergsbrunna tegelbruk hade sedan länge stängt, och det var omöjligt att hitta matchande tegelstenar. De nya tegelstenarna som man hittade passade varken i färg eller storlek och måste kapas med 25 mm för att passa, berättar Uppsalahems projektchef, Lars Gustafsson.


Men mitt i problemen med det fick Uppsalahems projekchef, Lars Gustafsson, ett oväntat telefonsamtal från Stockholm. Kristinebergs idrottsplats skulle renoveras, och frågan var enkel: Var vi intresserade av välbevarade tegelstenar?


Räddade från rivning fraktades flera tusen gyllene tegelstenar från Kristineberg till Uppsalahem under sommaren. Nu väntar de på att återigen pryda fasader i Gottsunda och är ett levande exempel på samarbete och hållbar renovering både inom Uppsalahem och över kommungränserna.


Kontakt för frågor:
Linda Ryttlefors, kommunikationschef, telefonnummer: 018-727 34 22, e-post: linda.ryttlefors@uppsalahem.se